Vízkőtlenítés, vízkőoldás otthon: ezekkel a tippekkel biztos a siker!

Tisztaság, szépség és harmónia

Mi megteremtjük önnek

Kérje ajánlatunkat most!
Üveg

Vízkőtlenítés tippek: így küzdheti le a makacs vízkövet!


Vízkőtlenítés tippek

A fürdőszoba és a konyha takarításának egyik legnehezebb része a vízkőtlenítés. A vízkő makacs foltokat képes hagyni, és sokszor végeláthatatlan folyamatnak tűnik a takarítás miatta – de vízkőtlenítésre vonatkozó tippjeinkkel biztos a siker! 


Vízkőtlenítés tippek: először is tisztázzuk, mi is pontosan a vízkő…

Mielőtt megértené, hogy pontosan hogyan érdemes a vízkőtlenítést végezni otthon, érdemes kicsit közelebbről is megismerkedni ezzel a makacs anyaggal.


A vízkő a vízből kivált és lerakódott anyagok, főként sók összessége, mely szabad szemmel is látható anyagot képez. A vízkő nem a kemény vagy szennyezett víz miatt válik láthatóvá, hanem azért, mert a vízben nem oldható kalcium- és magnézium-karbonátok keverékéhez egyéb pl. vasvegyületek is kötődnek, melynek hatására idővel vösösesbarna foltkép alakul ki. Ez a természetszerű „alkotás” azonban korántsem számít művészinek egy háziasszony szemében. Ha elkezd kirajzolódni, egyesek azonnal vízkőoldóhoz nyúlnak – már ha van rá idejük. Ha nincs, az alkotás magától növekszik, egymásra rétegződik, és eltávolítása is egyre nehezebbé válik. 

 

Vízkőtlenítés tippek: az alapelv

Most, hogy már tudjuk pontosan mi is alkotja a vízkövet és hogyan, lássunk egy kis kémiát…


A "vízkőtelenítés" elve, hogy valamilyen savval (pl. sósav - HCl) újra oldatba visszük az oldhatatlan sókat. Ilyenkor szén-dioxid felszabadulás (gázfejlődés) közben valamilyen oldható só pl. a sósav esetén kalcium- (vagy magnézim)-klorid keletkezik.


Mint ahogy az köztudott, a vízkövet alkotó karbonátok már egészen gyenge szerves savakkal is oldhatók. Ki ne ismerné például a citrom vízkőoldó hatását? Az egy másik kérdés, hogy ki mennyi időt akar a vízkő eltávolítására szánni, mert az a citrom erejével – bár a vízkőoldás valóban lehetséges - de időigényes feladat. 


Mi profi takarító cégként a citromot inkább megesszük, nem pocsékoljuk a vízkő oldására, a vízkő kialakulását pedig inkább érdemes megelőzni. Persze nem kell ezzel egyetérteni, ha valakinek ideje, energiája engedi otthon, neki lehet látni a vízkőtlenítésnek citrommal is. 

 

Vízkőtlenítés már kialakult lerakódások esetében

A vízkőtlenítés lelke: a kémiai reakció fennállása

Ha már kialakult vízkőlerakódással van dolgunk, nem árt tudni, hogy bármilyen eltávolítási módszert alkalmazunk, az minden esetben odafigyelést igényel. Ha citromot alkalmazunk, többször át kell törölni a felületet és törekedni kell arra, hogy a kémiai reakció létrejöjjön – és jó pár percig fenn is álljon. 

 

Vízkőtlenítés több ciklusban: törölje át gyakran a felületet!

Utána és közben többször is át kell törölni a felületet valamilyen kefével vagy szivaccsal, hogy a feloldott vízkőréteg ne akadályozza a még fel nem oldott réteg reakcióját. A savaknak ugyanis kölcsönhatásba kell lépniük az eltávolítandó vízkő felületével. 

 

Milyen vízkőoldó szert válasszunk?

Sokféle vízkőoldó szer van forgalomban, de sokuk hátránya, hogy túl hígak, ezért könnyen lefolynak a felületekről. Ez esetben nincs idő az oldódási reakció lejátszódására, és nem is lesz látványos az eredmény. Sajnos vannak olyan szerek is, melyeknek a hatóanyagai kapcsolatba sem lépnek a vízkővel, annyira gyenge a savas hatásuk. Ez könnyen észrevehető, ha azt látjuk, hogy a vízkő felszíne nem kezd el pezsegni. Ez esetben akármennyi időt is várhatunk, sajnos nem fog a vízkő feloldódni.


A buktatók elkerülése végett érdemes olyan készítményt vásárolni, ami nem csak lefolyik a felületről, vagy rajta megáll, hanem reakcióba is lép a vízkővel. A leghatékonyabb vízkőoldók valamilyen felületaktív anyagot is tartalmaznak, ettől az egész folyadék sűrűbb lesz és megtapad a vízkő felületén. Mi a Brillance® vízkőoldót használjuk, mely tömény, hígítatlan változatában a leghatékonyabb, ha makacs vízkőmintázattal van dolgunk. A zselés anyag azonnal kölcsönhatásba lép a vízkő felületével, nem folyik le olyan könnyedén, főleg ha odafigyelünk a felvitt mennyiségekre. 

 

Vízkőoldás: több lépésben!

A feloldott vízkövet bő vízzel kell eltávolítani, hogy a következő feloldásra váró réteg pontosan látszódjon. Ezzel a többlépcsős módszerrel a legmakacsabb vízkő oldása is csupán 5-10 percet vesz igénybe. Természetesen mindennapos használatban és a vízkő megelőzésére a hígabb tisztítószerek is alkalmasak, így a még szemmel alig látható vízkő rétegek is eltávolíthatóak.

 

 

Kérjen bátran segítséget! 

A vízkőtlenítés önmagában is hatalmas harcot jelenthet egy háziasszonynak, pláne, ha ehhez társul még az otthonában elvégzendő többi feladat is. Ha úgy érzi, hogy már nem bírja szuflával, ne féljen segítséget kérni! Az alábbi gombra kattintva kérheti személyre szabott árajánlatunkat takarításra.

Segítséget kérjen tőlünk!

Ossza meg!

Vissza: Cikk kategória
címkék:

Kommentek


Miért a Kék Harmónia?

Célunk: megteremteni a harmóniát az Ön számára. Ennek feltétele a tisztaság, a szépség és a béke. Ezek nélkül igazi harmónia el sem képzelhető.

 

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti takarítást, nagytakarítást vállalunk. Steril gyártócsarnokok, „tiszta terek” takarításában, fertőtlenítésében is nagy gyakorlattal rendelkezünk.

Referenciáink

Korrekt csapat, kiváló szolgáltatás! Évek óta segítenek otthonom tisztán tartásában, az eredmény mindig kifogástalan!

Szalai Orsolya 

 

A Kék Harmónia Kft. munkatársainak megbízható és precíz munkájával teljes mértékig meg vagyunk elégedve.

Détár Krisztina
Film Produkciós Kft.

 

Ajánlatkérés

Tisztelt leendő ügyfelünk!
Kérje ajánlatunkat most!

 

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam és elfogadom
Hozzájárulok, hogy a weboldal kapcsolatfelvétel céljából tárolja adataimat

Célunk: megteremteni a harmóniát az Ön számára.


Cikkek

Tippek építkezésekhez

Tippek, hogy könnyebben menjen az építkezés!

Nem találta meg a megfelelő ingatlant, ezért úgy döntött, inkább megépítetti magának a tökéleteset, a saját elképzelései alapján? Egy építkezés nem kis feladat, és hosszú ideig is elhúzódhat, számtalan dologra oda kell figyelni a tervezéstől kezdve a...

Felújítás utáni nagytakarítás egyszerűen

Neked is meggyűlt a bajod a felújítás utáni nagytakarítással? Mutatjuk az okát, és a megoldást!

Véget ért a várva várt felújítás, örülnie kéne, de mégis úgy érzi, hogy összecsaptak a feje felett a hullámok? A csodás látvány helyett csak a káoszt, szemetet és a kosz látja mindenütt? Úgy érzi sosem lesz vége a felújításnak, mert a...

Nagytakarítás festés után: ezek a legjobb módszerek

Nagytakarítás festés után

A falak lefestésével még nem nyilváníthatja késznek a festési munkálatokat. Ugyanis vár még önre a nagytakarítás festés után, ami bár egyszerűnek tűnik, sajnos nem az. Rengeteg időbe, energiába, és tisztítószerbe is kerülhet, mire megszabadul a...

Építkezés utáni nagytakarítás Budapesten egyszerűen

Építkezés utáni nagytakarítás Budapesten

Az utóbbi években nagyon megugrott az építkezések száma. Mindenki építkezik, vagy legalább is felújít. Éppen ezért egyre fontosabb téma az építkezés utáni nagytakarítás Budapesten. Ugyanis, ha az épület, lakás, ház, iroda, vagy bármi egyéb épület...